free web hosting | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
 

IMPORTANT ANNOUNCEMENTS

 
 

Home

About the INPS

Focus on JMS

Important Announcements

Activities & Photos, 2001 - Present

Archival Photos

Press Statements & Interviews, 2001 - Present

Brief Messages & Letters, 2001 - Present

Articles & Speeches, 2001 - Present

Articles & Speeches, 1991 - 2000

Poetry

Display of Books

Bibliography 1991 - 2000

Bibliography 1961 - 1990

Documents of Legal Cases

Defend Sison Campaign

Letters to Jose Maria Sison

Feedbacks

Links

 


De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging veroordeelt
ten zeerste de arrestatie en vervolging wegens moord van
Jose Maria Sison

Nederlands-Filipijnse Solidariteitsbeweging
30 August 2007

Het Openbaar Ministerie is op papier weliswaar onafhankelijk en de Nederlandse regering zal zeggen, dat ze niet kan zeggen wie wel en wie niet vervolgd mag worden, maar voor ieder die de zaak volgt, zal het duidelijk zijn dat zij er van alles mee te maken heeft en in deze haar ware gezicht toont. Zij danst net als de marionettenregering van Mrs. Gloria Macapagal-Arroyo in Manilla naar de pijpen van Washington. Dit is geen strafproces meer maar een politiek proces. En het principe van de scheiding der machten gebruikt zij om haar schande te bedekken. Want het lijdt geen twijfel dat de regering Arroyo er van alles aan gedaan heeft de Nederlandse regering te laten zoeken naar een maas in de wet om Sison op te pakken wegens moorden begaan in de Filippijnen.

Jose Maria Sison, de oprichter van de Communistische partij van de Filippijnen, zat van 1977 tot in 1986 tijdens het Marcos regime opgesloten. Een opstand van het volk maakte in 1986 een eind aan de Marcos dictatuur. Sison werd vrijgelaten en maakte een reis door Europa langs Universiteiten.

Tijdens die reis werd zijn paspoort ingetrokken. Noodgedwongen vroeg hij asiel aan. De Nederlandse regering moest hem als vluchteling erkennen, maar weigert hem al meer dan 20 jaar een verblijfsvergunning.

Sison is de hoofdadviseur van het Nationaal Democratisch Front bij de vredesbesprekingen tussen de Filippijnse regering en het NDF. In die onderhandelingen zijn resultaten geboekt. De EU heeft twee maal felicitaties gestuurd wegens die resultaten.

Echter, sinds 11 september ziet de wereld er anders uit. Door de Bush regering werden Sison, de CPP en het NPA op de terroristenlijst geplaatst, "omdat die zich kanten tegen iedere Amerikaanse aanwezigheid in de Filippijnen" woorden van de VS Minister van Buitenlandse Zaken, Colin L. Powell dd 9 augustus 2002.

Van vrede kan dus geen sprake zijn, als de VS willen terugkeren in de Filippijnen. Geen vrede met de communisten, dan maar uitroeien. En dat is precies wat er gebeurt. Maar het is een vuile oorlog. Het NPA-guerrillaleger is moeilijk aan te pakken, maar wel de mensen die kritiek hebben op de corrupte regering die het land openstelt voor buitenlandse bedrijven om het land leeg te roven. Die linkse oproerkraaiers worden uitgemaakt voor stiekeme NPA- of CPP-leden en door doodseskaders vermoord. Ongewapende mensen worden vanaf motorfietsen op klaarlichte dag in hun rug geschoten. Nu al meer dan 1000 sedert het aantreden van Gloria Macapagal Arroyo in 2001.

Na bijna honderd jaar koloniaal bewind moesten de VS hun troepen in 1991 uit de Filippijnen terugtrekken. Dat zat de VS niet lekker, en met de 'War on terror' zagen ze hun kans schoon. De Filippijnen werden uitgeroepen tot het Tweede Front in de oorlog tegen het terrorisme en dat kon natuurlijk nooit functioneren zonder Amerikaanse soldaten. Maar Sison liep in de weg. Die moest worden 'kalt gestellt'. Op de 'terroristenlijst' met hem. En telefoontje naar Den Haag voldeed.

De volgzame Nederlandse regering in de persoon van Jaap De Hoop Scheffer, die wilde promoveren tot Secretaris-generaal van de NAVO, doet een poging tot maatschappelijke moord op Sison door hem op de Nederlandse terroristenlijst te plaatsen, zijn bankrekening te bevriezen, zijn uitkering af te pakken, hem uit de ziektekostenverzekering te gooien en hem verder het leven onmogelijk te maken, maar Jaap vindt dat achteraf toch te link, "Krijg ik gedonder mee in de Tweede Kamer. Beter maar op de EU terroristenlijst. Kan ik me mooi verschuilen achter Brussel. En briefje naar mijn medeministers van buitenlandse zaken, en als ze daar niet op reageren, dan is het gepiept. Dat noemen we 'written procedure'."

Het lukte. Alle ministers van buitenlandse zaken vergaten het briefje. Na een maand was de tijd voorbij om er op te reageren en Sison, de CPP en het NPA stonden te boek als internationale terroristen. Om er weer af te komen moeten diezelfde ministers van buitenlandse zaken allemaal tegelijk zeggen dat hij er af moet. Nou, dat lukt nooit. Er zijn er altijd wel een of twee die hun oren laten hangen naar het gerammel met de geldbuidel in Washington.

Maar een paar maanden geleden oordeelde de Europese Rechtbank van Eerste Aanleg in Luxemburg dat de Raad van de EU geen poot heeft om op te staan en dat zij zich misdragen heeft tegenover Sison door hem geen eerlijk proces te gunnen, niet te vertellen waarom hij op te terroristenlijst is gezet en zijn rechten op juridische bescherming te schenden.

Sison blij, maar Bush, Balkenende en Arroyo woest. De EU en Nederland, via hun ambassadeur in Manilla, zeggen lak te hebben aan de rechter, dus aan de wetten die ze zelf hebben aangenomen en laten Sison rustig op de lijst staan. Arroyo probeert Sison in de Filippijnen te vervolgen wegens moord, maar het Opperste Gerechtshof daar, zet haar te kijk. U moet echt met iets beters komen, mevrouw. Hierop kan Sison niet vervolgd worden.

Dan maar in Nederland proberen. Arroyo stuurt haar veiligheidsadviseur, Norberto Gonzales, naar die aardige ambassadeur, die zo vlot was met het aan zijn laars lappen van rechterlijke uitspraken, om de Nederlandse regering er toe te brengen Sison in Nederland voor de rechter te slepen. Rechters weten niet veel van de situatie in de Filippijnen. Er staat nooit wat over in hun krant en de tv kijkt altijd een andere kant uit.

Het OM komt in actie. De koppen worden bij elkaar gestoken, want we hebben eigenlijk niets. We kunnen niet gewoon aanbellen en zeggen, we hebben bewijzen en op grond daarvan komen we u arresteren. Een list verzonnen. We lokken Sison met een smoes naar het politiebureau. We zorgen dat er een paar kamers leeg zijn, want Sison komt nooit alleen. We manoeuvreren ze allemaal in een aparte kamer, we houden iedereen aan de praat en ongemerkt zetten we Sison in een auto naar Den Haag.

Ondertussen vertrekt een leger van rechercheurs naar zeven adressen van Filippijnse medestanders van Sison om de ontbrekende bewijzen te zoeken, ramt daar de deuren in en sleept alles wat van hun gading is naar buiten. Uren zijn ze bezig. Met dertig man tegelijk vallen ze het kantoor van het NDF binnen. En in het huis van Sison dwingen zij zijn zeventigjarige echtgenote op een stoel waarop ze tot in de avond moet blijven zitten. Het lijkt wel oorlog. Het lijkt wel 40-45. Origineel zijn is moeilijk.

Hier wordt niet gehandeld uit verdriet over de dood van twee mensen. Met mensenrechten en met eerbied voor mensenlevens heeft dit heel weinig te maken. De vingers die naar Sison wijzen, druipen van het bloed. De vingers van Arroyo druipen van het bloed van meer dan duizend mensen die zijn doodgeschoten, omdat ze het niet eens waren met het corrupte, en voor de arme mensen zo rampzalige regiem.

Zo ziet onze wereld er na 11 september dus uit...

JOSE MARIA SISON ONMIDDELLIJK VRIJ

VERDEDIG ALLE FILIPPIJNSE PROGRESSIEVEN

WEG MET DE VALSE BESCHULDIGINGEN

return to top

backwhat's new